Raidho X-1 Hangfal teszt

Raidho X-1 Hangfal teszt

Raidho X-1 hangfal teszt

A Raidho X-1 a legkisebb hangfal, amit valaha is véleményeztem. Egy 10 cm-es mély / középsugárzó ötvözve a Raidho ribbon magassugárzójával, az X-1 majdnem elfér egy nyújtott kézben. Nyilván, egy 10 cm-es magassugárzó egy apró műszerdobozban nem fog túl mély hangokat produkálni, és nem is lesz túl hangos. Szóval mi késztetett arra, hogy véleményezzem az X-1-et miután hallottam róla a tavalyi Newport Shown? És mi indokolhatja az X-1 magas árát ezekkel a teljesítmény korlátokkal?

Egy szóban, a Raidho ribbon. Az X-1 ugyanazt a kézzel készített ribbon magassugárzót nyújtja, mint a Raidho 61 600 000 Ft - os kiemelt D modellje (Jonathan Valin hivatkozása). Ez az egyik legjobb magas-frekvenciájú elektroakusztikus-átalakító eddig, elképesztő sebesség, részlet és felbontás, másrészről pedig selymes simaság és könnyedség. Ha kizárólagosan domború magassugárzókat hallgattál bármennyi ideig, a Raidho ribbon valamiféle meglepetésként fog érni. Majdnem minden domború magassugárzó fémes nehézséget mutat a magas hangoknál, ami azt az érzést kelti, hogy a felső szólam külön létezik az audio rendszer többi részétől – mintha a magas szólam a zene tetején lebegne, ahelyett, hogy a zenei egység meghosszabbítása lenne. Semmi ilyesmi nem áll fenn a Raidho ribbon esetében. A felső rész összekapcsolása a felső-közép résszel tökéletesen illeszkedik, megengedve ezzel a hangfalnak, hogy újra alkossa és száműzze a rideg patinát, amit a domború hangfalak hozzáadnak a hangszeri és vokális részhez, mind térben és textúrában. A képek a térben léteznének. Ez különösen szembetűnő a háttér vokál esetében, ami mögötte lebeg, és néhány esetben, a fő vokál felett. Az 1.601.900 Ft árral a Raidho egy látványos magassugárzót ad, ami egy fontos részét képezi az audiorendszernek – viszont egy ilyen árért cserébe mit is ad nekünk?

Ez az ár, látva és várhatóan, jelentősen limitált mély kiterjedés. (Az X-1 80Hz-n kezd, habár a Raidho azt állítja ez nem egy -3dB pont.) Egy asztalon vagy a hálószobában, ezek a hibák nem lesznek szembetűnők, de ha egy fő hangfalt keresel egy nagyobb nappaliba, az X-1 nem fog teljes mély hangzást és dinamikus kontrasztokat kézbesíteni. Ezért, a Raidho készített nagyobb hangfalakat is, köztük az X-2, X-3, X-5, C- álló hangfal sorozatokat és a D- álló hangfal sorozatokat. Ezek a hangfalak számottevően drágábbak az X-1-nél, de van egy ellenállhatatlan, alacsonyabb árú alternatíva az ennél, ha több mélyre van szükséged, de mégis vágysz a Raidho megjelenésére, az új MB széria a Scansonic HD -től, a Raidho testvérvállalatától. Az alacsonyabb árú kivitelezések esetében, a Scansonic HD hangfalak egy kicsit kevésbé kidolgozott verziót használnak a Raidho ribbon magassugárzójánál. A Scansonic MB-3.5, például, kevesebbe kerül, mint az X-1 és 2 db 12 cm-es középsugárzóval, 1 db magassugárzóval és 17cm -es oldalt elhelyezkedő mélyhangszóróval rendelkezik. De ez egy másik teszt kérdése.

Az X-1 egy gyönyörű fekete színben pompázik, ami kiemeli a 10 cm-es kerámia közép / magas hangszórókat. A bemeneti csatlakozások kimélyített banán jack-ek. A Raidho enyhén ívelő profiljával, elegánsan mutatja be az X-1-et. De az alátámasztások könnyűek, a lábak gyengék. Sokkal jobb teljesítményt hallottam, amikor az X-1 nagy teherbírású Sound Anchorokkal volt alátámasztva.

Mióta a Magico Q7 visszament a Magicohoz (egy rövid megállóval Las Vegasban CES miatt), az X-1 lett az elsődleges hangfalam. Minél többet hallgattam zenét az X-1-en, annál jobban lenyűgözött a nagyszerű teljesítménye. Habár az X-1 néhány korlátozást vet ki a mély hangokra, dinamikára, és a képessége, hogy egy nagy nappaliba elég legyen a teljesítménye, olyan hangminőséget biztosít a közép-és magas hangnemben, ami vetekszik egy 6 részes megahangfallal. Ella elkápráztató hangját hallgatva a „Moonlight in Vermont" című számban, az Ella és Louis-ból, nehezemre esne azt mondani, hogy hallottam már egy valósághűbb reprodukciót egy vokalistától. Az X-1 annyira tiszta és jó, hogy minden alkalommal, amikor leülök hallgatni, a hangfalak mintha eltűnnének, és a zenészek replikái jelennének meg a szobámban. Mindezek mellett, az X-1 térben is lenyűgöző. A hangterjedelem, amit ezek a kis monitorok produkálnak, meglepő volt méretében, mélységében, képeinek szilárdságában, és 3 dimenziós térleképezésében; messze a hangfal teljesítménye fölé emelkedett, ahogy a magasság érzetét keltette.

Sok esetben, felismerhetjük a hangszóró méretéből, hogy milyen magas a hang skálája, de az X-1 esetében a skála szélesebb volt, minden dimenzióban, nem úgy, mint más, nagy hangfalak esetében. Ebben a masszív háromdimenziós térleképezésben, az X-1 tökéletesen eloszlat nagyon kicsi árnyalatokat a hangszerek elhelyezkedésekben. Könnyedén „látom magam előtt" melyik előadó, hol helyezkedik el, ez is egy sajátosság, ami az X-1 realisztikus térszerűségéhez hozzájárul. Többször kinyitottam a szemem egy zeneszám vagy egy LP nagylemez végén, meglepetten tapasztaltam, hogy ezek a pici hangfalak egy másik akusztikus világba varázsoltak.

Az X-1 magas hangja egyszerűen bámulatos – egy olyan jelző, amit aligha használunk egy hangszóró felső hangjaira. Habár van erre egy másik szó is. Egyben sima, tiszta és teljesen karc és ércesség mentes. Továbbá, a magas gyönyörűen integrálva van a felső közép résszel, ami miatt úgy hangzik, mintha egy meghosszabbítása lenne a zenei szerkezetnek, nem pedig egy megtoldása. Ezen könnyedség a felső oktávokban az X-1 teljesen valósághűen reprodukálja a részleteket. Olyan, mint egy mikroszkóp a zenében, de nem analitikus módon. A részletek megjelenítése nagyon hasonlít ahhoz, amit a való életben hallhatunk – gazdagon textúrált és árnyalt, mégis laza és kidolgozott. Hasonlóképpen a hangja meglepő gyorsasággal rendelkezik, és mindez úgy, hogy semmilyen mesterséges hangot nem hallunk, ami sok esetben a „gyorsaság" miatt van. A ribbon magassugárzó finom hangot nyújt, egy életszerű valószerűséggel, amelyre ártól függetlenül kevés hangfal képes.

Mint már tudjuk, az X-1 mély hangja 80Hz-en szól. A mély basszus hiánya ellenére, az X-1 sokkal jobban szól, mint azt a formája sugallja. Nem hallani sok alaphangot, de a felhangok olyan kiemelkedő felbontásban és illesztésben vannak jelen, hogy az kárpótol minden hiányosságától. Amikor az X-1-et hangosabb lejátszási szintre állítjuk, vagy alacsony frekvenciájú zenét játszunk rajta, a hangfal a fizika törvényeit meghazudtolja. A 10 cm-es közép / mélyhangszóró kirengése limitált, ezzel az X-1 tömöttnek hangzik a mély hangnemben, mivel így a teljesítményben kicsit visszafogottabb. Hasonlóképpen, ne várjunk a doboktól olyan hatást, mint egy nagyobb hangfaltól. Egy közepes méretű szoba és egy hozzáértő kéz a hangerő gombon a komfort zónáján belül fogja tartani az X-1-et.

Következtetés

Ha megfelelően használjuk, egy kisebb szobában, a megfelelő hangerővel, az X-1 egyenesen lenyűgöző. A magas hangnem felbontása, teljesítménye, térleképezése, tisztasága, letisztultsága, könnyedsége és karcmentessége világszínvonalú – ami sokat mond a z 1 601 900 Ft -os hangfalról. Az X-1 emberi hang utánzása hátborzongatóan valós. Megfelelő méretű szobában, és hangerővel nem hiszem hogy találhatsz jobb kompakt hangszórót, mint a Raidho X-1.

Részletek és ár

  • Magassugárzó kiegészítés: 10mm kerámia közép / mélyhangszóró, lezárt ribbon magassugárzó
  • Frekvencia válasz: 80Hz–50kHz
  • Ellenállás: 6 ohm
  • Keresztváltó: 3.5kHz, másod-kategória
  • Hullámhossz változás: mély reflex
  • Szín: fekete zongora
  • Méret: 145 x 320 x 230mm (5.7" x 12.6" x 9")
  • Súly: 8 kg (17.6 lbs.)

Oldal forrása: http://www.theabsolutesound.com/articles/raidho-x-1-loudspeaker/